Her Elektrik Mühendisi İçin Geleceğe Işık Tutan 7 İstatistik
Bir yılı daha geride bırakırken, küresel salgının gölgesinde endüstriler ve üretim şekilleniyor. Bu yazımızda elektrik mühendisleri için değişen dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olacak 10 bilgiyi bir araya getirdik. Keyifli okumalar.
1-Endüstriyel Robotların Yükselişi
Kovid-19 ile birlikte robotlaşma daha da ivme kazanırken, işletmeler küresel rekabet güçlerini korumak için yeni teknolojileri hayata geçirmekten geri kalmıyorlar. Endüstriyel robotlarda son dönemde başta otomotiv olmak üzere hemen hemen her alanda varlar. Peki dünyadaki ülkeler arasında robot yoğunluğu yani 10.000 işçi başına düşen robot sayısı nasıl sıralanıyor, bakalım.
📌Güney Kore: 932
📌Singapur: 605
📌Japonya: 390
📌Almanya: 371
📌İsveç: 289
📌ABD: 255
📌Çin: 246
📌Danimarka: 246
📌İtalya: 224
📌Avusturya: 205
📌İspanya: 203
2-Elektrikli Araçlar
Gelecek elektrikli olacak. Bu durum akıllara şu soruyu getiriyor: Dünyada kaç tane elektrikli araba var? Son rakamlar dünya çapında 5,6 milyondan fazla elektrikli araç olduğunu gösteriyor. Çin ise şu anda dünyadaki en büyük elektrikli araç pazarı.
3-İklim Değişikliği Kaçınılmaz
Yenilenebilir enerji kullanımının sera gazı emisyonlarında azalma, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve fosil yakıt pazarlarına (özellikle petrol ve gaz) bağımlılığın azaltılması dahil olmak üzere birçok faydası vardır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesi, yeni ‘yeşil’ teknolojilerde istihdam yaratılmasını önümüzdeki yıllarda sıklıkla göreceğiz. Hemen belirtelim Avrupa kıtası 2050 yılında ilk karbon nötr kıta olmayı başarması bekleniyor.
4-Enerji Verimliliği Olmazsa Olmaz
Küresel enerji talebinin 2021’de yaklaşık %4 artması ve ekonomik aktivitenin yeniden canlanmasıyla pandemi öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor. Bununla birlikte artan enerji fiyatları önemli bir sorun haline gelirken, enerji verimliliği yatırımları 2021’de %10 artarak yaklaşık 300 milyar ABD doları olarak gerçekleşecek.
5-Akıllı Şehirler
Dünyanın her yerindeki şehirler, verimlilik yaratmak, sürdürülebilirliği geliştirmek, ekonomik kalkınmayı desteklemek ve hem sakinler hem de ziyaretçiler için genel yaşam kalitesini artırmak için veri ve teknolojiden yararlanıyor. Bu akıllı şehirler şehir kaynaklarının ve varlıklarının geniş alternatif kullanım yelpazesine daha iyi dağıtılabilmesi için verileri toplamak ve analiz etmek için Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) teknolojilerini kullanır. Küresel olarak, Akıllı Şehir girişimlerine yapılan teknoloji harcamalarının 2018’de 81 milyar ABD dolarından 2023’te 189,5 milyar ABD dolarına iki katına çıkması bekleniyor.
6-Dijital İkiz Üretimi Yeniden Şekillendiriyor
Dijital ikiz uygulamaları imalat, tarım, enerji ve kamu hizmetleri, sağlık ve otomotiv endüstrileri gibi çeşitli alanlarda giderek yaygınlaşıyor. Örneğim kovid salgının ciddi bir biçimde etkilediği otomotiv sektörü dijital ikiz çalışmaları ile verimliliklerini arttırıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri olan Volkswagen AG, dünya çapında prototip montaj operasyonlarını desteklemek için 3D modellerden yardım alıyor. Şirket, salgın sonrası en az insan gücüyle çalışmak zorunda kaldığı için test süreçlerini dijital ikize emanet ederek, montaj operasyonlarını genişletmeyi başardı. Küresel dijital ikiz pazar büyüklüğününse 2027 yılına kadar %41.7’lik bir pazar büyüme oranıyla 63.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
7-Enerji Depolama Sistemleri Oyunu Değiştirecek
Yaşadığımız küresel salgın aslında bizlere alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini bizlere bir kere daha gösterdi. İklim değişikliğinin kaçınılmaz etkileri göz önünde tutulduğunda, yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş sürdürülebilir bir dünya için büyük önem taşıyor. Ancak yenilebilir enerji sistemlerinden üretilen enerjiyi kesintisiz bir şekilde kullanmak hala önümüzdeki sorunların başında geliyor. İşte enerji depolama sistemleri tam da bu soruna çözüm getiriyor. Buna göre enerji depolama sistemleri önümüzdeki 2 yıl içerisinde 10 GWlık kapasiteye yaklaşmış olacak.
Bir yılı daha geride bırakırken, 2022 ve sonrası şekillendireceğini düşündüğümüz 7 istatistiği sizlerle paylaştık. Sizlerin de bizlerle paylaşmak istediğiniz ilginç ve geleceği ışık tutan bilgiler varsa yorum olarak bize iletebilirsiniz.