OEE Toplam Ekipman Etkinliği Nedir?
Yeni sanayi devrimi ile birlikte verimlilik hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldi. Artan rekabetle birlikte işletmelerin rakiplerinden ayrılabilecek temel unsurların başında üretim maliyetlerini azaltması geliyor. İşte tam da bu nokta da ölçmediğiniz şeyi geliştiremezsiniz mottosu ortaya çıkıyor. OEE Toplam Ekipman Etkinliği işletmelere verdiği metriklerle verimliliklerini ölçmeyi ve geliştirmeyi sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: Enerji Verimliliği İçin Öneriler
OEE Nedir?
OEE, gerçekten verimli olan üretim süresinin yüzdesini ölçmektedir. Aşağıdaki gibi hesaplanır.
OEE= Kullanılabilir Zaman (Availibility) x Verimlilik (Productivity) x Kalite (Quality)
OEE’yi hesaplamanın tercih edilen yolu, yukarıda açıklanan basit formüle matematiksel olarak eşdeğerdir, ancak bunu üç kayıp faktörüne bölerek üretim sürecinde kaybın çok daha zengin bir şekilde anlaşılmasını sağlar:
Kullanılabilirlik
OEE kullanılabilirliği, planlı üretimi kayda değer bir süre boyunca durduran tüm olaylar hesaba katar. Bir OEE programında, genellikle planlanmamış duruşlar ve planlı duruşların süresi kaydedilerek ölçülmelidir. % 100 kullanılabilirlik puanı, sürecin planlı üretim süresi boyunca her zaman çalıştığı anlamına gelir.
İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme
Performans
Performans, Yavaş Döngüler ve Küçük Durmaları hesaba katar. % 100 Performans puanı, işlemin mümkün olduğunca hızlı çalıştığı anlamına gelir.
Kalite
Kalite, kusurları dikkate alır (Yeniden İşlenmesi gereken parçalar dahil). % 100 Kalite puanı, kusur olmadığı anlamına gelir (yalnızca İyi Parçalar üretilmektedir).
OEE Skoru Nasıl Değerlendirilir?
- % 100 OEE puanı mükemmel üretimdir: sadece iyi parçaları mümkün olduğunca hızlı ve durma süresi olmadan ürettiğiniz anlamına gelir.
- % 85’lik bir OEE puanı, üreticiler için dünya sınıfında üst seviye olarak kabul edilir. Birçok şirket için uzun vadeli uygun bir hedeftir.
- % 60’lık bir OEE puanı, üreticiler için oldukça tipiktir, ancak iyileştirme için önemli bir alan olduğunu gösterir.
- % 40’lık bir OEE puanı, üretimlerini takip etmeye ve iyileştirmeye yeni başlayan üretim şirketleri için hiç de alışılmadık bir durum değildir ve iyileştirme yapılması gerektiğini gösterir.
OEE Değeri Nasıl Arttırılır?
- Üretim varlıklarınızı önceliklendirin
- OEE bileşenlerini iyi anlayın
- İşletmenize uygun OEE formülüne odaklanın
- OEE’yi üretim ERP sistemine bağlayın
- Nesnelerin İnternetini Kullanın
- Kestirimci bakım faaliyetlerini yaygınlaştırın
Özet
OEE, artık her üretim tesisi için ölçmesi, takip etmesi ve geliştirmesi gereken önemli bir KPI değeridir. Rekabetin giderek arttığı ve her şeyin dijital üzerinden birbirine bağlanmaya başladığı endüstriyel üretimde OEE değerini arttıran ya da bunu hedef olarak koyan şirketler günümüz dünyasında bir adım öne geçeceklerdir.