Proje Tanımı
Dünyanın en önemli kurye şirketlerinden DHL, İstanbul Yeni Havalimanı’nda 20 bin metrekarelik Ekspres Kargo Bölgesel Hub’ına imza attı.
DHL Express bu bölgesel merkezin enerjilendirilmesinde, prefabrik köşkleri ile köşk içerisine uygulanabilen metal clad hücrelerini Aktif Mühendislikten temin etmeyi tercih etti. Trafo merkezinde 2 Prefabrik trafo köşkü 4 Metal Clad hücre servis sürekliliği anlamında oldukça yüksek imkanlar sunmaktadır.
Tarafımızdan temin edilen ürünler ile açılmaya hazırlanan Bölgesel operasyon merkezi Asya, Avrupa ve Ortadoğu bölgelerine bir çok yerde imkanı bulunmayan gece uçuşları ile birlikte 24 saat kesintisiz lojistik imkanı sunabilecektir.
Beklentiler
3. Havalimanı olarak bilinen IGA İstanbul havalimanının Lojistik ve Kargo Merkezinde Yatırımı yapılmakta bulunan DHL kargo merkezinin yapım işini devralan Berko İnşaat Firması yapmış olduğu ihale neticesinde Elektrik Taahhüt işini İnnova Elektrik fimasına vemiş bulunmaktaydı.
İnnova firması bu proje tek hattı ve şartnameleri tarafımız ile paylaşarak bir trafo merkezi kurulması konusunda gereken ürün ve mühendislik hizmetlerini talep edip en optimum çözümü gerçekleştirmek istemekteydi.
Bu konuda sunulacak olan çözüm ve uygulama IGA işletmesine DHMİ ve proje şartnamesine ve Tedaş MYD’sine de uygun olmalı, bu anlamda hem elektrik yüklenicisini hem de inşaat yüklenicisini tesisin enerjilendirilmesi ve uzun yıllar sorunsuz çalışabilmesi konusunda zor durumda bırakmamalıydı.
Uygulama
Projede 2 adet 1600kVA kuru tip trafo ve dağıtım hücrelerini uygun bir şekilde tesise kazandırılmak istendi.
Ayrıca şartnameler ve servis sürekliliği şartlarına göre boyut olarak daha büyük olan Metal Clad hücrelere gereksinim duyuldu.
Fakat mimarı olarak tasarlanan ana bina içerisinde herhangi bir trafo odası ve dağıtım merkezi bulunamamaktaydı.
Bu sebeple trafolar ve OG hücreler ile birlikle jeneratörlerinde kumanda edildiği AG panoların içerisinde bulunduğu bir yapı ihtiyacı doğdu.
Yeniden yapılacak olan bir trafo binası oldukça maliyetli olacağından Aktif Grup firmasının kendi üretimi olan prefabrik köşkler istenilen boyutlarda yapılabileceği bilgisi verildi.
Aynı zamanda bu prefabrik köşk içerisine Aktif Marka 36kV metal clad hücrelerimiz ugulanabilmekte olduğundan bu çözme ağırlık verildi.
Firma ile yapılan toplantılarda alternetif yerleşim planları yapıldı. Tedaş myd’sine göre prefabrik köşklerde 2500kVA’ya kadar trafo uygulanabilmekte ve 1600 kVA 2 adet trafo bu gücü aştığı görüldüğünden, maliyeti artırmasına rağmen iki trafoyu iki ayrı köşkte uygulanması kararı alındı. Ve ileriki zamanlarda oluşabilecek bir itirazın önüne geçilmiş oldu.
Sonuç
Tesis, çeşitli alternatif çalışmalar neticesinde görsel bütünlük sağlanması için 2 adet aynı boyutlarda prefabrik köşk içerisinde 2 adet kuru tip trafo ile 4 adet OG metal clad hücre, senkranizasyon panoları ve çeşitli ag panolarının bir arada olduğu bir enerji merkezine kavuştu. Bu tesis içerisinde bulunan LSC2B ürünler sayesinde servis sürekliliği sapladı ve 24 saat lojistik merkez olma iddiasını bu küçük yatırımla daha da kuvvetlendirmiş oldu.