Üretim Tesisleri Karbon Ayak İzlerini Nasıl Azaltabilir?
İklim değişikliği ve küresel ısınma artık hiç birimizin reddedemeyeceği bir gerçek. Son günlerde sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında yaşanan iklim kaynaklı felaketler bir an önce herkesin harekete geçmesi için çok önemli mesajlar içeriyor. İklim değişikliğinin ve bunun yarattığı yıkıcı etkilerin önüne geçmek içinse karbon ve sera gazı salınımlarının hızlı ve istikrarlı bir şekilde azaltılması gerekiyor. 9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletlerin sunduğu raporda Karbondioksit (CO2) ve diğer sera gazlarının emisyonlarındaki güçlü ve sürekli azalmaların iklim değişikliğini sınırlayabileceği, küresel sıcaklıkların istikrara kavuşmasının ise 20-30 yıl sürebileceği öngörüsünde bulunuldu.
Karbon ayak izi nedir?
Karbon ayak izi, belirli bir zaman dilimde gerçekleşen insan faaliyetleri sonucu doğrudan veya dolaylı olarak ortaya çıkan ve atmosfere yayılan sera gazlarının karbondioksit (CO2) eşdeğeri ile hesaplanmasıdır. CO2 emisyonunun hesaplanması veya karbon ayak izi, genellikle yıl bazında yapılır ve ton birimiyle gösterilir.
ABD sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 yılına kıyasla yüzde 50- 52 arasında azaltma taahhüdünde bulurken, Avrupa Yeşil Mutabakatı karbon salımını 2030’a kadar yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılında ise sıfır düzeyine çekmeyi öngörüyor.
Karbon ayak izine karşı her adım büyük önem taşıyor. Üreticiler, genel sürdürülebilirliğe katkıda bulunan ve küresel ısınma ve iklim değişikliğine katkılarını azaltan önlemleri benimsediklerinde, yalnızca şimdi değil, gelecek nesiller için de güvenli ve sağlıklı bir çevre sağlayabilirler. Onlarca yıllık endüstriyel gelişimin oluşturduğu uygulamalardan geçiş yapmak zor bir görev olabilir, ancak üreticilerin karbon ayak izlerini sınırlamaya yönelik atabilecekleri birçok adım var.
Malzeme kullanımını azaltın
Tesisinizde tek kullanımlık ürünler kullanmaktan kaçının; fazla ambalajı ortadan kaldırın; kağıt posta yerine e-posta kullanın; tamir edilebilecek dayanıklı mallar satın alın; hammaddeleri mümkün olan en verimli şekilde kullanmak için stratejiler belirleyin; farklı türde işleri bir arada gerçekleştirebilen çok görevli ekipman satın alın.
Yeniden kullanma ve geri dönüşüm
Hurda malzemelerden yararlanın; yeni satın almak yerine eski ekipmanı tamir edin/yükseltin. Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış ürünler ve malzemeler satın alın; metalleri, kağıtları ve plastikleri geri dönüştürün; tehlikeli maddelerin kullanımından kaçının ve toksik olmayan ürünleri tercih edin.
Türkiye’den 6 il dünyada en yüksek karbon ayak izine sahip 500 şehir arasında. Bu illerimiz İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Kayseri ve Gaziantep olarak sıralanıyor.
Katmanlı üretim
Karbon ayak izini azaltabilecek bir diğer alternatif üretim tekniği, popülaritesi artmaya devam eden katmanlı üretimdir (AM). Ürünler daha büyük malzeme bloklarından yapıldığından, şekillendirme ve kalıplama gibi geleneksel üretim teknikleri eksiltici işlemlerdir. Bu, atıkların süreçlere özgü olduğu ve çıkarılan tüm malzemelerin geri dönüştürülemediği veya yeniden kullanılamayacağı anlamına gelir. Buna karşılık, AM veya 3D baskı, her seferinde bir ince katman bir nesne oluşturur. Yalnızca gerekli malzemeyi kullanarak atıkları ve karbon ayak izini azaltır.
Verimsizliğe Odaklanın
Verim kayıpları sadece performansı ve üretkenliği değil, aynı zamanda kullanılan enerji miktarını ve karbon ayak izini de etkiler. Tipik verimsizlik kayıpları ise;
- Ekipman arızası
- Plansız duruşlar
- Makinelerin rölantide çalışması
- Üretim kusurları
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği üretim tesislerinin karbon ayak izlerini kolayca azaltacak uygulamaların başında gelir. Aydınlatmadan, basınçlı havaya tesis içerisinde enerji verimliliği uygulaması yapılacak birçok nokta bulunur. Enerji otomasyonu ve bakım faaliyetlerinin birleştirilmesi birçok tesis için ürün çıktısı başına enerji maliyetini önemli oranda azaltmaya yardımcı olur.
Su Kullanımı
Üreticiler, soğutma, temizleme ve tabii ki bazı bitmiş ürünlerin içinde kullanılabildiği için üretim sırasında genellikle çok fazla su tüketirler. Atıkları en aza indirmek için su kullanımınızı denetleyin ve mümkün olduğunda suyu yeniden kullanmaya çalışın.
İlginizi Çekebilir: Enerji Otomasyonu
Lojistik süreçlerinizi gözden geçirin
Lojistik ve depolama aynı zamanda yoğun karbon ayak izi oluşturduğumuz süreçlerden sadece bir tanesidir. Lojistik olarak en akıllı planı mı kullanıyorsunuz? Tüm hammaddeleriniz yüzlerce kilometre yol kat ediyorsa, bunun yerine yerel bir tedarikçi bulabilir misiniz? Sevkiyatları azaltmak için teslimatları gruplayabilir misiniz? Yolda daha az araç, karbon emisyonlarını azaltmanın büyük bir parçasıdır.
Özet
Karbon ayak izini azaltma dünyamızın geleceği için büyük önem taşıyor. Üretim tesisleri bu noktada birçok fırsatı barındırırken, geleceğimiz için önemli bir görevi üstlenebilir. Yukarıda saydığımız maddelerle sadece karbon ayak izinizi azaltmış olmayacaksınız, aynı zamanda maliyetlerinizi en aza indirerek rekabetçiliğinizi ciddi oranda arttırabileceksiniz.