Yapay Zeka Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insan hayatına getirdiği yenilikler günden güne artış göstermektedir. Bu yenilikler arasında dikkat çeken bir konuda yapay zeka konusudur. Dilimize yapay zeka olarak giren orijinal hali “Artificial Intellgience” olarak bilinen bu terim kısaca (AI) olarak adlandırılmaktadır. Gelin şimdi son yılların bu popüler konusu hakkında ilginç 10 bilgiye birlikte bakalım.
İlginizi Çekebilir: Endüstri 3.0 VS Endüstri 4.0
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka bir takım görevlerin yerine getirilmesi için insan zekasını taklit etmektedir. Verilen işler ve görevler ile alakalı olarak topladıkları bilgileri yinelemeli bir şekilde uygulayan, kendini sürekli iyileştiren sistem ya da makineler anlamında yapay zekanın tanımı yapılabilmektedir. Bu alanda görülen en belirgin yapay zeka örneği müşterilerin sorularını alarak onlara en hızlı ve en etkili çözüm yollarının sunulmasını sağlayan chat botlardır. Bu şekilde bir akıllı asistan olarak faydalanılan yapay zeka, bilgi hazinesi içerisinden en gerekli olanı çekip insanlara sunmaktadır.
Bilişim ve Yapay Zeka
Modern bilişim çağının popüler olması ile birlikte insan düşünce ve hareketlerini taklit edebilen, verilen ve istenilen komutlara yerinde ve en akılcı çözümler sunabilen, belli bir algoritma komutları ile geliştirilebilen sistemler yapay zeka teknolojileridir. Kısacası karar verme yeteneği ile düşünce mekanizması Al’nin yani Artificial Intellgience teknolojisinin yetisi sayesinde makineler tarafından icra edilmektedir.
AI Hakkında Tarihten İzler
Machine-man fikirleri olarak bilinen orta çağ hikayelerinde, Yunan kaynaklarında ve hikayelerinde insan gibi düşünce ve duyguya sahip olduğu varsayılan heykellerin yapılmış olması örnek verilebilir. Bu da bize eski çağlardan beri yapay zekanın çok temel olsa da düşünce olarak var olduğunu göstermektedir.
Alan Turing
Alan Turing makinelerin düşünüp düşünmediği hususunda ortaya konulan makalelerde Turing testleri ele alındı. Bu testlerde deneklerin cinsiyetleri hakkında bilgi vermeye çalışan bilgisayarlar kullanıldı.
Resmi Olarak AI Araştırmaları
İlk olarak 1956 yılında Dartmouth Konferansı’nda resmi adım atılan çalışmaların öncüsü John McCarthy bu kavramı kullanmıştır.
Çin Yapay Zeka’da Liderliği İstiyor
Asya Pasifik birçok konuda olduğu gibi yapay zeka çalışmalarında da oldukça büyük bir potansiyel sahip. 2020 yılında Çin’de yapay zeka endüstrisinin büyüklüğü 22 milyar doları geçerken, 2030 yılında Çin’in yapay zeka alanında en büyük katma değeri yaratan ülke olacağı düşünülüyor.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi
Her ne kadar birbirini tamamlayan iki ifade gibi görülse de Al ile Makine Öğrenmesi farklı şeylerdir. Çünkü makine öğrenmesi yapay zekanın oluşturulması sonucu ortaya çıkan bir yetenektir.
Otonom Sistemler
Son zamanların taşımacılık, robot ve sürücüsüz araba çalışmaları çevresindeki hareketlere göre kendini yönlendirebilen sistemlerdir. Bu tür araçların ortaya çıkması AI çalışmaları sonrasında olmuştur.
Büyük Yatırımcı ve Şirketlerin Katkısı
Özellikle sağlık alanından otonom araçların katkısı bir hayli büyüktür. Bu yüzden sağlık endüstrsinde otonom sistemlere yapılan yatırımlar giderek artmaktadır.
Yapay Zekaya Sahip Olan Robotlar
Aralarında bilgi aktarımı yapan çevrelerini anlayan ve yapay zekasını kullanan robotlar üretilmekte ve insanların hizmetlerine sunulmaktadır. Çevresini tarayan, sesleri tanıyan, isteklere göre cevap veren robotlar bu marifetlerinin yapay zeka ile yapabilmektedir.
AI Giderek Gelişiyor
AI her şeyi çabucak öğrenebilir, yani zekası da giderek artıyor. 2013’te AI, 4 yaşındaki bir çocukla aynı zekaya sahipti. 2029 yılına kadar yapay zeka, yetişkin insanlarla aynı zeka seviyesine sahip olması tahmin ediliyor.
Yapay Zeka Bir Tehdit Olabilir mi?
AI, işletme maliyetlerini düşürmeye yardımcı olsa da, bazı önemli sorunlar yaratmaya hazır. The Guardian’a göre, müşteri hizmetleri işleri (%85) gelişen yapay zeka karşısında otonom hale gelerek işsizliği arttıran unsurlardan biri olabilir.
eren Yorum
yapay zeka
says:Çok güzeldi teşekkür ederim