Yeni Bir Çağ Makineler Arası İletişim (M2M)
Teknolojik anlamda yaşanan gelişmelerin doğal bir sonucu olarak makineler hem iş hem de ev yaşamının bir parçası olmuş durumdadır. Haberleşme becerisi kazandırılan pek çok cihaz aslında ekonomi ve zaman bakımından tasarruf sağlamaya yardımcıdır. Makineler arası iletişim teknolojisiyle birlikte cihazların minimum insan müdahalesine ihtiyaç duyması hedeflenir.
Makineler Arası İletişim (M2M) Nedir?
Makineler arası iletişim (M2M) teknolojisi, bir makineden diğer makineye yapılan veri ve haberleşmedir. Bunun için sensör ya da sayaç ile kaydedilen bilgiler genellikle bir yazılıma aktarılır. Bu kavramın en sık dile getirildiği sektörleriyse; haberleşme, sağlık ve ulaşım olarak sıralamak mümkündür.
M2M, makineler arasında teknolojik bir iletişim kurarak insan müdahalesini en aza indirmeyi hedefleyen bir sistemdir. Yani, insan ve makine arasındaki etkileşimin makineden makineye taşınma halidir. Mekanik sistemler boyutunda tamamlanan bu işlerde insan yalnızca izleyici olarak rol üstlenir. Makineler arası iletişim teknolojisi sayesinde pek çok sektörde farklı yenilikler ve boyutlar kazanılacağı düşünülmektedir.
Daha önce belirtildiği gibi, makineden makineye iletişim, Nesnelerin İnterneti‘ni mümkün kılar. Forbes’a göre, M2M şu anda pazardaki en hızlı büyüyen bağlı cihaz teknolojileri türleri arasında yer alıyor, çünkü büyük ölçüde M2M teknolojileri tek bir ağ içinde milyonlarca cihazı birbirine bağlayabiliyor. Bağlı cihaz yelpazesi, otomatlardan tıbbi ekipmanlara, araçlardan binalara kadar günlük hayatımızı barındırıdan birçok nesneyi de içeriyor.
Makineler Arası İletişim Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?
Makineler arası iletişim teknolojisi, cihaz varlığı bulunan tüm sektörlere entegre edilebilmektedir. Bu teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı alanları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
– Üretim Tesisleri
– Saha ve İş Makinası Yönetimi
– Görüntüleme ve Kontrol
– Elektronik Güvenlik Sistemleri
– Akıllı Ev Aletleri
– Sıcaklık ve Nem Kontrolü
– Sera ve Kümes Takibi
– Trafik Sistemleri
Üretimde M2M
İster gıda işleme ister genel ürün imalatı olsun, her üretim ortamı, maliyetlerin doğru bir şekilde yönetilmesini ve süreçlerin verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için teknolojiye güvenir. Bu kadar hızlı tempolu bir ortamda üretim süreçlerini otomatikleştirmenin, süreçleri daha da iyileştirmesi bekleniyor. İmalat dünyasında bu, yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş ekipman bakım ve güvenlik prosedürlerini içerebilir.
Örneğin, M2M araçları, önemli bir ekipman parçasının bakıma ihtiyacı olduğunda işletme sahiplerinin akıllı telefonlarında uyarılmasına olanak tanır, böylece sorunları ortaya çıkar çıkmaz çözebilirler. İnternete bağlı gelişmiş sensör ağları, yedek parçaları otomatik olarak bile sipariş edebilir.
Makineler arası iletişim teknolojisi, giderek gelişen ve yaygınlaşan bir bilişim teknolojisidir. Bu teknolojiyle birlikte insanın makine üzerindeki etkisi en az düzeye inmekte, hatta bazı alanlarda tamamen kaldırılması hedeflenmektedir. Nesnelerin internetinin temeli sayılabilecek bu teknoloji sayesinde üretimden, finansa birçok alanda yeni uygulamalar yaygınlaşarak güvenlik ve verimlilik artışı her alanda yaşanacaktır.