Doğru Yük Bankası Nasıl Seçilir?
Bağlantılı endüstrilerin yükselişi ve Endüstri 4.0 ilkelerinin yaygın olarak benimsenmesiyle birlikte, günümüz işletmeleri büyük verilere ve güçlü elektrik sistemlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar hale geldi. Bu sistemlerin ve verilerimize güç sağlayan ve onları koruyan ekipmanların düzgün çalıştığından emin olmak için, devreye alma işleminden önce ve sonrasında zorlu yük testlerinden geçmeleri gerekir. Örneğin veri merkezleri, güneş enerjisi santralleri, UPSler, jeneratörler, sürekli gözlem gerektiren ve periyodik test programına alınması gereken kritik güç sistemleri bunlardan bazılarıdır.
Tercih edilen test yöntemi, bir elektrik sisteminin çalışmasını test etmek için yapılandırılabilen modüler yük cihazları olan yük bankalarının kullanılmasını içerir. Her biri belirli bir amaca ve bir dizi uygulamaya sahip üç ana yük bankası türü vardır.
Yük Bankalarına Neden İhtiyacınız Var?
Yük bankaları, yükleniciler tarafından elektrik güç sistemlerinin performansını doğrulamak için kullanılan önemli bir test sistemidir. Bu sistemler gerçek saha koşullarını simüle etmek için hem alçak hem de orta gerilimde önceden ayarlanmış elektrik yükleri sağlayabilirler.
Güneş Enerjisi Santrali Yük Testi
Çok megavatlı güneş enerjisi santralleri söz konusu olduğunda, jeneratörler ve yük bankaları kullanılarak yapılan şebeke emülasyonu, operatörlere invertörlerin, fotovoltaik panellerin ve kablo tesisatının şebekeye uygunluğu hakkında değerli bilgiler sağlar.
Marin Endüstrisinde Yük Testi ve Proje Bakımı
Okyanus ötesi gemicilik, petrol ve gaz çıkarma gibi açık deniz projeleri, elektrik sistemlerinden çok şey talep eder. Projeniz en yakın limandan onlarca ila binlerce kilometre uzakta olduğunda, bu sistemler için uygun test ekipmanıyla hazırlıklı olmak görev başarısı veya başarısızlığı meselesidir. Güç dağıtım sistemleri, yedek jeneratörler ve acil durum santrallerinin her biri uluslararası standartlara göre belirlenen “rutin bakım ve operasyonel testler” gerektirir. Bu standartlarını karşılamak için, tipik bir yükün yüzde yüz onuna kadar simülasyon yapmak üzere taşınabilir yük bankaları kullanılır.
Veri Merkezi Yük Testi
Modern veri merkezlerinde, her biri birden fazla sunucuyla dolu sıra sıra elektrik kabinleri devasa ölçekte elektrik tüketir. Sistem gücü, ısıtma, soğutma ve bağlanabilirlik kesintisiz güç kaynakları (UPS’ler) tarafından sağlanır. Bir UPS, bir veri merkezindeki kritik sistemlere hem acil durum yedek gücü hem de yük dalgalanmalarına veya anlık kesintilere karşı koruma sağlar. Yük bankaları, yükleniciler tarafından her bir UPS ve güç dağıtım devresini olası zayıflıklara karşı test etmek ve bir sistem arızası veya güç kesintisi durumunda veri merkezinin çalışmaya devam etmesini sağlamak için kullanılır.
İlginizi Çekebilir:Yük Bankası Kullanımının Avantajları
Ne Tür Bir Yük Bankası Kullanmam Gerekiyor?
Elektrik sisteminizi test etmek için kullanılan yük bankasının türü, ihtiyaç duyulan testlerin aralığına ve ilgili uygulamalara bağlı olarak değişebilir. Bir yük bankası seçmeden önce sorulması gereken bazı kritik sorular şunlardır.
- Sistemin çalışması sırasında nasıl bir yük profili bekliyorsunuz?
- Rezistif mi, endüktif mi yoksa kapasitif mi?
- Güç kaynağı simüle edilen yükten ne kadar uzakta?
Proje kapsamınız belirlendikten sonra, test için en iyi yük bankasını seçmeye başlayabilirsiniz.
Rezistif
Rezistif yükleri test etmek için kullanılan rezistif yük bankaları, elektrik sistemi testlerinde kullanılan en yaygın yük bankası türüdür. Rezistif yükler, akımı çeşitli enerji biçimlerine dönüştüren elektrik akımlarını tanımlar. Doğru akım (DC) dirençli yük bankaları UPS sistemlerinin akülerini ve DC jeneratörlerini test etmek için kullanılabilirken, alternatif akım (AC) yük bankaları 5 MW’a kadar çeşitli güç sistemlerini test etmek için kullanılır ve 100MW’a kadar birleştirilebilir.
Endüktif
Endüktif yükler arasında elektrik motorları, transformatörler ve elektromıknatıslar bulunur. Dirençli yük bankaları ile birlikte kullanıldığında, reaktif/endüktif yük bankası çözümleri aydınlatma, ısıtma, motorlar, transformatörler ve bobinlerden oluşan gerçek hayattaki karma ticari yükleri simüle edebilir. Başka bir deyişle, jeneratörler, voltaj regülatörleri, iletkenler, şalt cihazları ve diğer ekipmanlar dahil olmak üzere tüm güç sisteminin performansını değerlendirebilirsiniz.
Kapasitif
Kapasitif yük bankaları genellikle telekom ve bilgisayar sistemi uygulamalarında kullanılır. Kapasitif yük bankası, derecelendirme ve amaç bakımından endüktif yük bankasına benzer. Bununla birlikte, hafif yüklü anahtarlamalı mod güç kaynakları (harmonik akımları azaltmak için uygulanır) ve uzun kablo geçişleri sistemin çekmesine neden olur.
Test, devreye alma veya elektrik sisteminizin düzenli bakımı için bir yük bankası seçme sürecinde olduğunuzda, Aktif yük bankası uzmanları, yük bankası ihtiyaçlarınızın kapsamlı bir değerlendirmesini yaparak ekibinize rehberlik edebilir.