IoT Hakkında Bilinmesi Gereken 10 İlginç Gerçek
İnsanları ve deneyimlerini internete bağlayan milyonlarca cihaz, daha önce hiç olmadığı kadar izlemeyi, analiz etmeyi ve keşfetmeyi kolaylaştırdı. Bununla birlikte, internet kullanıcılarının %87si IoT’i tam olarak anlamadığını söylüyor. Bu iç görüden yola çıkarak sizler için IoT hakkında bilmeniz gereken 10 ilginç gerçeği araştırdık.
1-2008 yılında ilk defa internete bağlı cihaz sayısı dünyadaki toplam insan nüfusunu geçti. O günden bugüne bu rakam daha da arttı ve bu yıl ise internete bağlı cihaz sayısının 50 milyarı geçeceği, IoT‘nin 19 trilyon dolarlık maliyet tasarrufu sağlayacağı düşünülüyor.
2-İlk defa 1974 yılında kullanılmaya başlanılan ATM’ler herkesin kullanımına açık ilk IoT cihazı olarak kabul edilir.
3-Bu yıl 6.1 milyardan fazla akıllı telefon kullanıcısına sahip olacağız. Bu cihazların neredeyse hepsi IoT potansiyeline sahip.
4-İnternet adresleri için IPv6 standardı, dünyamızda atom sayısı kadar internet adresi olmasını sağladı. Bu, şirketlerin IP adreslerinin sayısından bağımsız olarak çevrimiçi bağlantı yapabilen cihazlar geliştirebileceği anlamına gelir.
5-IoT için önemli kaynaklardan biri evlerimiz. 2022 yılına kadar evleri birbirine bağlayan 2.4 milyar cihaza sahip olacağız ve bu da 545 milyar dolar gelir artışı sağlayacak.
6-Endüstriyel IoT, toplam IoT uygulamalarının büyük bir kısmını oluşturuyor. IoT uygulamalarında ise Asya ülkeleri başı çekiyor. Bu konuda Çin, IoT’de Makine-Makine bağlantılarının (M2M) %27’sinden fazlasını tek başına oluşturuyor.
7-IoT sanmayın sadece endüstride ya da binalarda kullanılıyor. Bağlı mutfaklar (Connected Kitchen) yiyecek ve içecek endüstrisindeki mevcut maliyetleri %15 oranında azaltacak.
8-Endüstriyel üretim tesislerinin IoT pazarı için büyüklüğü 2021 yılında yarım trilyon doları bulacak.
9-Endüstriyel İnternet’in önümüzdeki 20 yıl içinde küresel GSYİH’ya 10 ila 15 trilyon dolar ekleyeceği tahmin ediliyor.
10-IoT ile birlikte hayatımızdaki en önemli konulardan biri siber güvenlik olacak. HP’ye göre IoT cihazlarının %70’inden fazlası saldırılara açık bir halde.
Kaynak: Github.com ve Goodworkslab.com