Mikro Şebekeler Şebeke Güvenliğine Nasıl Katkıda Bulunabilir?
Son günlerde organize sanayi bölgelerinde yaşanan elektrik kesintileri elektrik arz güvenliğini bir kere daha gündeme getirdi. Peki son yılların popüler konusu mikro şebekeler özellikle sanayi tesisleri için daha güvenilir bir enerji sistemi sunabilir mi? Gelin birlikte daha yakından bakalım.
Bir mikro şebeke, kontrol kabiliyetine sahip yerel bir enerji şebekesidir. Bu da mikro şebekelerin geleneksel şebekeden ayrılabileceği ve otonom olarak çalışabileceği anlamına gelir. Mikro şebekenin ne olduğunu özetlersek; Bir mikro şebeke, şebekeye göre tek bir kontrol edilebilir varlık olarak hareket eden, açıkça tanımlanmış elektrik sınırları içinde birbirine bağlı yükler ve dağıtılmış enerji kaynakları grubudur. Bir mikro şebeke, hem şebekeye bağlanabilir hem de şebekeden ayrılabilir.
İlginizi Çekebilir: Akıllı Şebekeler
Kullanıcılarının elektrik taleplerini karşılamak için mikro şebekenin bir üretim kaynağına sahip olması gerekir. Mikro şebekelerin daha eski bir kavram olduğu göz önüne alındığında, mikro şebekelere sağlanan elektrik, tarihsel olarak “sayacın arkasından” fosil yakıt jeneratörlerinden, örneğin gazla çalışan jeneratörlerden olmuştur. Bununla birlikte, fosil yakıt üretiminden güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerjiye geçiş ve enerji depolama teknolojilerinde yaşanan gelişmeler mikro şebekeleri daha sürdürülebilir çözüm haline getirmiştir.
Mikro Şebekelerin Avantajları
- Verimli, düşük maliyetli, temiz enerji imkanı
- Bölgesel elektrik şebekesinin işleyişini ve istikrarını arttırma
- Güvenilirliği ve esnekliği artıran kritik altyapı
- Yakıt kullanımını, hat kayıplarını ve karbon ayak izinin azaltılması
- Enerji krizlerinden tesisinizi doğrudan yalıtma imkanı
- Yoğunlaştırılmış risk yerine çeşitlendirilmiş risk
Uygun şekilde tasarlandığında, hem büyük merkezi santralleri hem de dağıtılmış mikro şebekeleri birleştiren bölgesel bir elektrik şebekesi, daha az toplam sermaye maliyeti, daha az kurulu üretim, tüm varlıklarda daha yüksek kapasite faktörü ve daha yüksek güvenilirlik ile inşa edilebilir.
İlginizi Çekebilir: Elektrik Hattı Üzerinden Haberleşme
Mikro şebekeler Nasıl Kullanılıyor?
Şebeke, evleri, işyerlerini ve diğer binaları merkezi güç kaynaklarına bağlayarak aletleri, ısıtma/soğutma sistemlerini ve elektronik cihazları kullanmamızı sağlar. Ancak bu birbirine bağlılık, şebekenin bir kısmının onarılması gerektiğinde herkesin etkileneceği anlamına gelir.
Bir mikro şebekenin yardımcı olabileceği yer burasıdır. Bir mikro şebeke genellikle şebekeye bağlıyken çalışır, ancak daha da önemlisi, fırtınalar veya elektrik kesintileri gibi kriz zamanlarında veya başka nedenlerle yerel enerji üretimini kullanarak kendi kendine kesilebilir ve çalışabilir.
Bir mikro şebeke, dağıtılmış jeneratörler, enerji depolama sistemleri ve/veya güneş panelleri gibi yenilenebilir kaynaklar tarafından çalıştırılabilir. Nasıl beslendiğine ve gereksinimlerinin nasıl yönetildiğine bağlı olarak, bir mikro şebeke süresiz olarak çalışabilir.
İlginizi Çekebilir: Enerji Otomasyonu
Bir mikro şebeke, yalnızca acil durumlarda şebeke için yedekleme sağlamakla kalmaz, aynı zamanda maliyetleri düşürmek veya geleneksel şebeke kullanımı için çok küçük veya güvenilmez olan yerel bir kaynağa bağlanmak için de kullanılabilir. Bir mikro şebeke, toplulukların enerjiden daha bağımsız ve bazı durumlarda daha çevre dostu olmasını sağlar.
Mikro şebekeler, bir kesinti durumunda şebekeden elektriksel olarak yalıtılabilir. Şebeke, şiddetli bir hava olayından devrilmiş bir telefon direğine kadar herhangi bir nedenle düştüğünde, elektrik üretmeye ve kullanmaya devam etmek için şebekeden ayrılmanız veya “ada” olmanız gerekir. Bu nedenle, bir mikro şebekenin temel özelliklerinden biri, daha büyük şebeke devre dışı kaldığında bile çalışmaya devam edebilmesidir.
İlginizi Çekebilir: OSOS
Son zamanlarda yaşanan enerji krizlerinde mikro şebekeler oldukça faydalı olacaktır. Birçok kritik üretim tesisimiz yenilenebilir enerji kaynakları ile kendi enerjisini üreterek ve bu enerjiyi acil durumlarda kullanmak üzere depolayarak, elektrik arz sorununa bir çözüm olacaktır. Bu tesislerimiz bir kriz anında ana şebekeden ayrılabilir ve ana şebeke tekrar çevrimiçi olana kadar kendi kendine çalışmaya devam edebilir.