Daha Verimli Enerji Kullanımı İçin 5 İpucu
Dijitalleşmenin endüstri ve üretimde yaygınlaşması ile birlikte işletmeler günümüzde çok daha fazla üretim ve maliyet baskısı altındalar. Bir yandan artan enerji fiyatları, öte yandan rekabetin giderek yaygınlaşması işletmeler için yeni stratejiler oluşturmasını gerektiriyor. Bunlardan biri de enerjinin doğru ve verimli bir şekilde kullanılması. Bu yazımızda basit ve uygulanabilir stratejilerle enerji maliyetlerinizi nasıl optimize edebileceğinizi işleyeceğiz.
1-Önleyici Bakım Faaliyetlerine Önem Verin
Fabrika ve üretim atölyelerinde plansız duruşlar sık karşılaştığımız bir durumdur. Öyle ki sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde plansız duruşların saatlik maliyetinin 85.000 doları aştığını gösteren çalışmalar var. Gelişen sensör ve IoT teknolojisi işletmelere artık motor, CNC makinesi, pano vb önemli ekipmanlardan veri alma ve henüz arızanın başında iken müdahale etme şansı veriyor. Özellikle elektrik motorlarında yaşanan arızalar hem motorun ömrünü azaltıyor hem de daha fazla akım çekmesine neden olarak kayıpları arttırıyor. Bu nedenle ekipman izlemesi yapmak ve zamanında müdahalede bulunmak enerji verimliliği için büyük önem taşıyor.
2-Aydınlatma Otomasyonu
Aydınlatma ve aydınlatmada kullanılan enerji çoğu işletme sahibi tarafından küçümsenir. Oysaki aydınlatmada kullanılan enerji toplam enerji tüketiminde önemli bir pay alır. Bu nedenle öncelikle verimsiz ampülleri LED gibi enerji tasarruflu ampüllerle değiştirebilirsiniz. Ardından doğru bir aydınlatma otomasyonu gereksiz ışık kullanımını engelleyecektir. Gelişen teknoloji ile birlikte dimmer gibi fonksiyonlar işletmelere iyi bir aydınlatma tasarrufu için güzel fırsatlar sunuyor.
3-Güç Faktörünü Sıklıkla Takip Edin
Bir enerji yönetim sistemi, güç faktörünüzü anlamak için ihtiyaç duyacağınız aktif ve reaktif güç verilerinizi de gösterecektir. Güç faktörü, aktif ve görünür güç arasındaki ilişkiyi temsil eder. Sisteminizde aktif güç kullanılır, ancak görünen güç aktif ve reaktif gücün bir kombinasyonudur. Reaktif güç, ağ ve bazı tip yükler (motorlar, dönüştürücüler, vb.) arasında dolaşan bir güç türüdür ve doğrudan bir işe dönüştürülmez. Ancak, tarifenizin doğrudan reaktif enerji veya en yüksek talep üzerine ücretleri varsa, yine de yalnızca aktif güç için değil; aynı zamanda reaktif güç için de ödeme yapacaksınız. Reaktif güç ne kadar yüksek olursa, görünür güç ve en yüksek talep için o kadar yüksek ödeme yaparsınız. Güç faktörü 0 ile 1 arasındadır ve daha yüksek bir değer daha yüksek verimlilik anlamına gelir. Sonuç olarak, güç faktörünüzü kontrol altına almak elektrik faturanızı önemli ölçüde azaltacaktır. Buna ek olarak, doğrudan ekipman ömrü ile ilgili olan gerilim seviyenizi düzenleyeceğiniz için ekipmanınızın ömrü artacaktır. Güç kalitesi-raporlama hizmetimizden yararlanmak için bu linki takip edebilirsiniz.
4-Operasyonel Maliyetinizi Azaltmak için Enerji KPI’larınızı Takip Edin
Verimli enerji tasarrufu stratejileri geliştirmek için uygun KPI’ların olması gerektiği açıktır. KPI’ların performans ve izleme potansiyellerini karşılaştırmanın önemi süreç iyileştirmelerinde ortaya çıkar. Bir KPI’nın başarılı bir şekilde uygulanması, sürekli ölçülebilirliğine ve zamanında doğru verilere bağlıdır. Enerji yönetim sistemi, operasyonel ünitelerinizde bu KPI’ları ilgili metriklerle izlemeye yardımcı olmalıdır. Böylece, bir işletme sahibi olarak enerji tasarrufu fırsatlarını takip etmek için etkili çözümler bulabilirsiniz. Enerji yönetim sistemi ayrıca sapmaların kolayca izlenebilmesi ve tanımlanabilmesi için hedeflenen elektrik tüketimi / ay ve hedeflenen maliyet / ay gibi bir hedef değerin belirlenmesini sağlar. Ek olarak, bir enerji yönetim sistemi, enerji verimliliği değerlendirmeleri için önceki ve mevcut durum arasında bir karşılaştırma sağlar ve KPI’ların sistematik olarak geliştirilmesine yardımcı olur.
5-Actwin Smart Enerji Yönetim Yazılımı Kullanın
Actwin Smart sayaç otomasyonu; elektrik, gaz, su sayaçları, kalorimetreler, enerji analizörleri ve hacim düzelticiler gibi cihazlardan gelen tüketim, analiz ve durum bilgilerinin otomatik olarak toplanıp, toplanan veriler üzerinden raporlar ve faturalar oluşturulmasını sağlayan enerji yönetimi ve OSOS yazılımıdır.
Neden Actwin Smart?
- Türkçe ve İngilizce dil desteği sağlamaktadır.
- Piyasada yaygın olarak kullanılan ve güvenilirliği kanıtlanmış Microsoft SQL, Oracle vb. veritabanları kullanılabilmektedir.
- Yazılım “sunucu”, “istemci” ve “internet” arayüzü şeklinde üç ayrı yapıda çalışmaktadır.
- Sunucu, arka planda çalışarak sistemin ana motorunu oluşturacak kısım olarak çalışmaktadır.
- İstemci, sunucu ile etkileşimde olup sistemin yönetiminin yapılacağı ve detaylı yetkilendirmenin bulunduğu uygulama kısmıdır. Sunucu ve istemci yapıları masaüstü uygulaması olarak çalışmaktadır.
- İnternet arayüzü, katılımcıların (fabrika vb.) sisteme girip, kendi tüketim bilgilerini ve raporlarını görüntüleyebilecekleri kısım olarak çalışmaktadır.