
Endüstri 4.0 Endüstriyel Bakımı Değiştiriyor: Kestirimci Bakım
Son 10 yılda yaşadığımız dijitalleşme ve dönüşüm endüstri ve imalatta hemen her şeyi yeniden oluşturuyor. Büyük veri, sensör, IoT ve endüstriyel Ethernet artık akıllı üretim sistemlerinin olmazsa olmazı. Tabi üretim bu kadar gelişirken ve dönüşürken bakım da buna kayıtsız kalamazdı. Endüstriyel bakım özellikle yaşadığımız küresel salgınla birlikte önemli bir değişim içinde. Bu değişim aslında kendini Kestirimci bakım olarak ortaya çıkarıyor. Gelin şimdi Kestrimci bakım’a (Predictive Maintanance) daha yakından bakalım.
İlginizi Çekebilir: Aktif Mühendislik Çözümleri
Kestirimci bakım makine veya motorlardan aldığı verileri değerlendirerek ekipman arızalanmadan müdahale etmenizi sağlar. Birçok arıza henüz daha başlangıç aşamasında belirlenerek, bakım uzmanlarına erken teşhis imkanı sunulur. Plansız duruşların en aza indirilmesi ile birlikte tesis boyunca verimlilik artışı sağlanır. Kestirimci bakım programı uygulayan imalatçı firma sayısı dünya genelinde %0,4 civarındadır. Ancak son dönemde sensör ve IoT teknolojisinin yaygınlaşması ile bu oran giderek artmaktadır.
Kestirimci Bakımın Önleyici Bakımdan Farkı Nedir?
Kestirimci bakım ile önleyici bakım arasında birkaç önemli fark vardır. Önleyici bakım, ekipmanın bakıma ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın makinelerde teftiş ve bakım gerçekleştirmeyi içerir. Bu bakım programı, bir kullanıma veya zaman tetikleyicisine dayanır. Örneğin, bir ısıtma ünitesine her yıl kıştan önce servis yapılır. Bu önleyici bakımdır.
Ayrıca önleyici bakım, Kestirimci bakımın gerektirdiği durum izleme bileşenini içermez. Önleyici bir bakım programı, durum izleme gerektirmediğinden, teknoloji ve eğitime çok fazla yatırım içermez. Son olarak, birçok önleyici bakım programı manuel veri toplama ve analiz etmeye ihtiyaç duyar.
Önleyici bakım, bir varlığın ortalama yaşam döngüsü kullanılarak belirlenirken, Kestirimci bakım, farklı teknolojiler kullanılarak belirli ekipman parçalarının önceden belirlenmiş koşullarına göre belirlenir. Kestirimci bakım ayrıca insanlara, eğitime ve ekipmana önleyici bakıma göre daha fazla yatırım gerektirir, ancak zaman ve maliyet tasarrufu uzun vadede daha büyük olacaktır.
Kestirimci Bakımın Avantaj ve Dezavantajları
Kestirimci bakımın avantajları maliyet tasarrufu açısından oldukça büyüktür ve planlı arıza süresinin en aza indirilmesi, ekipman ömrünün en üst düzeye çıkarılması, çalışan üretkenliğinin optimize edilmesi açısından benzersizdir.
Kestirimci bakımın bir başka avantajı hem bir bakım ekibini hem de bir kuruluşu dönüştürme yeteneğidir, çünkü Kestirimci bakım uygulamaları, varlık yöneticilerinin sonuçları iyileştirmesine ve karlılık ve güvenilirlik gibi öncelikleri daha iyi dengelemesine olanak tanır.
Kestirimci bakımın ana dezavantajlarından biri, bir Kestirimci bakım programını değerlendirmek ve uygulamak için geçen süredir. Kestirimci bakım karmaşık bir girişim olduğundan, tesis personeli yalnızca ekipmanı nasıl kullanacakları konusunda değil, aynı zamanda analitiği (veya verileri) nasıl yorumlayacakları konusunda da eğitilmelidir.
Özet
Endüstri 4.0 ile birlikte artık bütün unsurlar veriye ve o verinin değerlendirilmesini içeriyor. Endüstriyel bakımda bu dijital dönüşüm ve değişimin içinde veriye dayalı bir dönüşüm içinde. Kestirimci bakım işletmelere sunduğu yeniliklerle daha rekabetçi olmalarını sağlarken, varlık yönetimlerini maksimum seviyeye getirmelerini sağlar. Bugün geldiğimiz noktada sensör ve IoT teknolojilerindeki hızlı ilerlemeler tüm bu gelişmeleri işletmeler için daha kolay ve uygun maliyetli hale getirmiş durumdadır.