Enerji Otomasyonu Nedir? Avantajları Nelerdir?
Türkiye sanayileşme yolunda hızlı adımlarla ilerlerken enerji ihtiyacı da giderek artıyor. Bununla birlikte enerjinin verimli kullanılması da büyük önem arz ediyor. Henüz gelişmiş dünya ülkelerine göre kişi başı elektrik tüketimimiz düşük olsa da yüksek enerji fiyatları bir takım önlemler alınmasını zorunlu kılıyor. 2021 yılında tüm dünyada covid önlemlerinin hafifletilmesi ile toparlanan üretim ekonomileri ve enflasyon yüksek enerji fiyatlarına yol açarken, enerjiye en uygun ve maliyetsiz şekilde ulaşmak her tesis için büyük önem taşıyor. Bu yazımızda enerji verimliğinin temellerinden olan enerji otomasyonu hakkında detaylı bilgiler bulacaksınız.
İlginizi Çekebilir: Akıllı Şebekeler
Enerji Otomasyonu Nedir?
Enerji otomasyonu, tesislerdeki enerji tüketimini verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan, riskleri ve kayıpları en aza indiren bir sistemler bütünüdür. Enerji otomasyonundan bahsedilince maalesef ülkemizde sadece elektrik enerjisi akla gelmektedir. Oysaki endüstriyel kuruluşları düşünecek olursak enerji karşımıza sadece elektrik enerjisi olarak çıkmayacaktır. Elektrik enerjisiyle birlikte basınçlı hava, buhar, doğalgaz, su sıcaklık, hava kaçakları gibi enerji türlerini de enerji otomasyonuna dahil etmemiz en doğrusu olacaktır.
Enerji otomasyonuyla temelde;
– Enerji tüketim noktalarının tespiti sayesinde enerji tasarrufu,
– Enerji maliyetlerinin hesaplanması,
– Enerji devamlılığının sağlanması ve raporlanması,
– Oluşabilecek arızaların zamanında tespiti, vakit kaybetmeden müdahale etme imkanı sağlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: OSOS Otomatik Sayaç Okuma
Enerji Otomasyonu İle Neler Yapılabilir?
1- Bölüm veya nokta bazında tüketimler belirlenebilir.
2- Enerji kalitesi izlenip, iyileştirilebilir.
3- Artan enerji tüketimi karşılaştırılarak sorunlu bölge tespit edilebilir.
4- Enerji trendleri belirlenebilir.
5- İş gücü maliyeti azaltılabilir.
6- Trafo merkezi ve santrallerde oluşacak elektriksel arızaları izlenip, raporlanabilir.
7- Sahadaki akıllı cihazlardan alınan analog değerler izlenip, grafiksel olarak göstererek, raporlanabilir.
8- Toplanan bilgileri kontrol merkezlerinde bulunan sistemlere gönderebilir.
9- Kesici, ayırıcı, şalter vb. elektriksel donanımları uzaktan güvenli bir şekilde kapatıp açabilir.
Enerji Otomasyonu Avantajları Nelerdir?
1- Enerji tasarruflu şekilde kullanılır.
2- İş gücü planlanması kolaylaşır.
3- Verimlilik artar.
4- Donanımların sürekli kontrolü sayesinde güvenlik artar, hata payı minimuma iner.
5- Maliyetlerde azalma sağlanır.
6- Denetim ve raporlama kolaylaşır.
7- Arızalar zamanında tespit edilir, hızlı müdahale imkanı sağlanır.
Günümüzde giderek artan enerji maliyetleri karşısında işletmelerin rekabetçi gücünü koruyabilmesi enerji giderlerini azaltması büyük önem taşıyor. Eğer geleceğin dijital ve yenilikçi dünyasında yer almayı planlıyorsak en önemli gider kalemlerimizden birini azaltmamız temel şarttır. Enerji otomasyonu başta fabrikalar olmak üzere, otel, AVM, rezidans, toplu konut gibi enerji tüketimin yoğun olduğu alanlarda hayata geçirilmesi en önemli projelerin başındadır. Bu amaçla tesisinize yapacağınız bir enerji otomasyonu yatırımı kendini kısa sürede amorti edecek, sizi de kara geçirecektir.
Enerji İzleme
Enerjinin izlenmesi enerji otomasyonun temelini oluşturur. Bir endüstriyel tesiste jeneratör, trafo, devre kesici, elektrik motorları, panolar ve enerji analizörü takip edilmelidir. Burada önemli olan nokta enerjinin izlenmesi sonucunda ortaya çıkarılan verilerin anlamlandırılmasıdır. Örneğin izlenen bir elektrik motorunun enerji durumundaki değişimler, bu değişimlere neyin yol açtığı, enerji verimliliğin etkisi ve müdahale süresi ortaya konulmalıdır. Ancak şekilde artan enerji tüketimi karşısında iyileştirmeler yapılabilir. Sonuç olarak hem enerji otomasyonun da hem de enerji izlemede temel amaç enerji verimliliğini etkileyen noktaların belirlenmesi ve müdahale edilmesidir. Enerji izleme aşağıdaki parametreler izlenebilir.
-Aktif enerji tüketimi
-Reaktif enerji güç tüketimi
-Akım ve gerilim değerleri
–Harmonik değerleri
-Güç kat sayısı
-Gerilim yükselmeleri ve çökmeleri
-Demad değerleri ve ortalama değerler
Aktif olarak enerji izleme ve enerji otomasyonu çözümlerimizle uzman kadromuzla yanınızdayız. Sadece ürünlerimizle değil, yazılımlarımızla da tüm tesisinizi entegre bir şekilde izlemenizi sağlıyoruz.