İzolasyon Trafosu Nedir, Neden Kullanılır?
İzolasyon trafosu, insanları ve sistemleri korumaya yönelik olarak üretilmiş bir sistem olarak ifade edilebilir. İzolasyon trafosunun kullanılmadığı durumlarda kişi elektrik çarpma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Gerekli güvenliğin sağlanması için ise izole trafo kullanılması gerekir.
İzolasyon Trafosu Nedir?
İzolasyon trafosu, yük ve şebekenin birbirinden yalıtılmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. İzole trafosunun olmadığı durumlarda bir kişinin şebekeye dokunması durumunda toprak potansiyelinde bulunuyorsa o kişiyi elektrik çarpar. Şebekede izole trafo bulunduğu durumlarda ise kişi şebekeye dokunduğu durumda bile elektrik çarpması ile karşılaşılmaz.
İzole elektrik trafoları kişiyi elektrik çarpmalarına karşı korumasının yanında aynı zamanda da sanayi sektöründe sıklıkla kullanılmakta olan makinelere de gelebilecek zararın en minimum düzeye indirilmesine olanak sağlar. İzolasyon trafoları, tek faz izole trafolar ve 3 faz izole trafolar olmak üzere iki kısımda incelenebilirler.
İlginizi Çekebilir: Enerji Otomasyonu Nedir?
İzolasyon Trafosu Neden Kullanılır?
Genel olarak ise yüksek gerilim farklı olan ve dönüşüm oranlı trafolarda izolasyon trafosu kullanımı tercih edilmektedir. İzolasyon trafosunun kumanda devrelerinde yaygın olarak kullanıldığını söylemek de mümkündür. Yüksek gerilim bulunan şebekelerde manyetik gürültülerin yüke yansımasını önleyici etkiye sahip olması sebebiyle de izole trafo kullanımı tercih edilmektedir.
Şarj aletlerinde ve adaptörlerde yine izolasyon trafoları sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sayede yüklerden kaynaklı olarak meydana gelen manyetik kirliliğin de şebekeye aktarılmasının önüne geçilir. 3 faz izole trafolar ise genel olarak endüstriyel amaçlı olarak kullanılırlar. Cihazların daha sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için öneme sahiptir.
İzolasyon Trafosunun Önemi Nedir?
İzolasyon trafosu, hem kullanılan makineler için hem de insan sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Şebeke ve yük arasında yalıtım görevi gören bir trafo olarak ifade edilebilir. İzolasyon trafosu kullanımına bağlı olarak şebekede oluşabilecek olan dengesiz yüklenme gibi sorunlarında önüne geçilmiş olur. Tercih edilen güç seviyesine göre izolasyon trafosunun maliyetinde de değişikler meydana gelebilir.
İzolasyon trafosu hassas elektronik sistemler için de kritik bir rol oynar. İzolasyon trafosu, izole edildiği için elektrik çarpma riski bulunmayan bir sistem olarak ifade edilebilir. Genel olarak en yaygın kullanım şekli elektrik çarpması riski bulunan yerlerde bu riski ortadan kaldırmak içindir. Güvenlik yalıtımı sağladığı için izolasyon trafosu oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Tıbbi İzolasyon Trafoları
Tıbbi izolasyon transformatörleri AC akımın izole edilmiş farklı bir AC akıma dönüştürülmesini, böylelikle beslediği ekipmanların ve cihazların elektriksel arızalardan etkilenmemesini sağlamak için kullanılır. İzolasyon transformatörleri ayrıca galvanik izolasyonlu sargıları ile elektriksel şoklara karşı koruma, hassas cihazlar için elektriksel gürültüleri bastırma ve aralarında bağlantı olmayan iki devre arasındaki güç transferi için kullanılır. Tıbbi İzolasyon transformatörleri elektrostatik koruma sayesinde, bilgisayarlar, laboratuvar aletleri ve buna benzer hassas cihazların beslemesinde kullanılır.