Proje

Enerji İzleme Sistemi Uygulama Örneği

Kategori

Enerji ve Alt Yapı,

Proje Durumu

Tamamlandı

Müşteri

ANTALYA DHMİ

Proje Tanımı

ANTALYA DHMİ 1960 yılında hizmete giren ve 168.159m2 alanıyla Antalya DHMİ iç ve dış hat seferlerine hizmet vermektedir. Modern bir alt yapıya sahip olan Antalya DHMİ bu doğrultuda daha önce sayaç otomasyon sisteminde olduğu gibi enerji izleme altyapısı için de Aktif Mühendisliği tercih etti.

BEKLENTİLER

DHMİ bünyesinde bulunan Elektrik sayaçlarının ethernet altyapısı kullanılarak, faturalandırma ve özelleştirilmiş raporların oluşturulmasının yanı sıra sistem üzerinden bulunan farklı markalara ait enerji analizörleri ile şebeke enerji kalitesi izlenmesi istenmektedir. Ayrıca sahadaki dijital I/O ve sıcaklık ölçümlerinin izlenmesi istenmektedir.

UYGULAMA

Analya Hava Limanı ve Gazipaşa Hava Limanının tek bir noktadan izlenmesi istendi. Bunun için fiber ve GSM gibi uzak mesafede haberleşmeyi sağlayan altyapılar seçildi. Sahada izleme gerektirecek noktalar belirlendi. Bu noktalarda ölçüm panoları oluşturuldu. Bazı noktalarda fiber – ethernet ve ethernet-RS485 dönüştürücüler kullanılarak 200 ün üzerinde ISKRAEMECO marka MT174 tipi sayaç kullanılmıştır. Bu sayaçlar üzerinden enerji sarfiyatları izlenerek faturalamalar oluşturulmaktadır. Fiber hattın götürülemediği noktalarda da GSM hattı üzerinden haberleşme sağlanmıştır.

Enerji kalitesinin izlenmesinin gerektiği (gerilim hareketleri, akım ve frekans gibi parametreler) noktalarda farklı tiplerde enerji analizörleri kullanıldı. Bu analizörlerde aynı sayaçlar gibi fiber ve GSM ana haberleşme hatları kullanılarak sisteme dahil edildi. Bu cihazlar dışında sahada izlenmek istenen dijital I/O noktaları mevcuttu. Bu noktaların da ethernet girişli I/O cihazları ile izlenmesi sağlandı. Analog olarak sıcaklık ölçmesi yapan PT100 sensörleri yine GSM ve Ethernet haberleşmeleri kullanılarak sisteme dahil edilmiştir. Bu sayede özellikle uzak mesafedeki ısıl problemlere (Uçuş güvenliğini sağlayan cihazların ortam sıcaklıkları) hızlı reaksiyon göstermek mümkün hale getirilmiştir.

Merkezi İş istasyonlarının kurulumu ile sistemin donanım çözümü gerçekleştirildi. Bu PC sistemine modüler yapıdaki Actwin Smart yazılımı kuruldu. Scada görünümlü anlık veri izleme, faturalama, ölçüm noktalarına göre alarm oluşturma ve sıcaklık algılayıcılarının izlenmesi Actwin Smart yazılım modüllerinden bazılarıdır.

SONUÇ

Kullanılan iskraemeco marka elektrik sayaçları ile faturalama istenen noktalar başarı ile sisteme dâhil edildi. Bu noktalardan sadece enerji değeri değil gerilim-akım-Cos∅ gibi birçok parametrede izlenmeye başlandı. Şebeke üzerindeki enerji analizörleri ile beraber Scada görünümlü izleme ekranından anlık ölçüm verileri takip edilebilir hale getirildi. Bu sayede Antalya DHMI teknik personeline problem ve gereksinimleri daha olmadan analiz etme imkânı sağlandı. Sahada bulunan Dijital çıkışlar da yazılım üzerinden takip edilerek gerekli müdahaleler hızlı bir şekilde yerine getirilebilmektedir. Sıcaklık izleme noktaları özelikle uçuş güvenliğini sağlaması gereken donanım için çok önem arz etmektedir. Bu noktaların merkezden uzak olması izleme için artık bir problem teşkil etmeyecektir.

 

×
img