Her Elektrik Mühendisinin Takip Etmesi Gereken 5 Teknoloji
Dijitalleşme ve teknoloji sadece günlük yaşantımızı veya üretim süreçlerini değil, meslekleri de hızlı bir şekilde değiştiriyor. Elektrik mühendisliği de dünyadaki şuanki dönüşümün tam merkezinde yer alan mesleklerden sadece biri. Örneğin dünyanın dört bir yanındaki araştırma ve geliştirme departmanları, elektrik enerjisini elde etmenin, depolamanın ve kullanmanın daha iyi yollarını bulmak için çalışırken, elektrikli araçlar tüm dünyayı değiştirmeye hazırlanıyor. Peki önümüzdeki süreçte elektrik mühendisliğini doğrudan etkileyecek trendler neler olacak, yakından bakalım.
Akıllı Şebekeler
Tüketiciler, yalnızca yerel bir elektrik enerjisi şirketine bağımlı olduğu geçmişin aksine bugün birçok elektrik firması ile çalışma şansına sahip. Kendi enerjisini üretebilen bazı tüketiciler artık fazla ürettiği enerjiyi şebekeye satıyorlar. Sonuç olarak, elektrik dağıtım altyapısının değişmesi önümüzdeki yıllarda tüm dünyada kaçınılmaz gözüküyor.
Bu taleplere yanıt olarak, dünya çapındaki çoğu enerji şirketi, enerji ağlarına, müşterilerin evlerine, ofislerine ve fabrikalarına kadar akıllı cihazlar yerleştiriyor. Akıllı şebekeler, hem tüketicilere hem de tedarikçilere birden fazla enerji kaynağı üzerinde daha yüksek derecede kontrol sağlamak için değerli veriler toplarken, kullanımdaki dalgalanmaları tahmin etmelerini ve kesintileri anında tespit etmelerini sağlıyor.
Akıllı şebekeler, dağıtım şebekeleri, enerji santralleri ve son kullanıcının elektrik varlık noktası arasında uçtan uca haberleşmeye izin vererek verimliliği önemli ölçüde artırır ve maliyetleri düşürür.
Elektrikli Araçlar
Tesla kısa süre önce 1 trilyon dolarlık dönüm noktasına ulaştı ve tarihte bunu yapan ilk halka açık otomobil üreticisi oldu. Uzmanlar, 2030 yılına kadar yollarda 125 milyondan fazla elektrikli araç olacağını tahmin ediyor. Hali hazırda sokaklarda dolaşan milyonlarca elektrikli araçlar düşünüldüğünde, bunun gerçekleşmesi çok da uzun sürmeyeceğe benziyor. Pek çok elektrikli araç üreticisi teknolojiye yoğun bir şekilde yatırım yapıyor ve daha iyi piller, gelişmiş şarj teknolojisi, daha hassas otonom sürüş ve güneş enerjili şarj istasyonu üzerinde araştırma faaliyetleri yürütüyor.
Kablosuz Güç Aktarımı
Kablosuz güç aktarımı ilkel aşamalarında, ancak geleceği parlak bir teknoloji. 2022’de dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, kulaklıklar ve diğer akıllı cihazlar için daha iyi kablosuz şarj teknolojileri olacağı muhakkak. Ancak kısa süre sonra çok daha fazlası gerçekleşebilir. Yakın bir gelecekte kablosuz şarj da elektrikli otomobiller için standart hale gelecek. Sürücüler, büyük şarj istasyonları yerine, prize takmaya gerek kalmadan bir şarj noktasına park edebilecek. Beklentiler, 5-10 sene içerisinde elektrikli aracınızı hareket halindeyken de şarj etmenin mümkün olacağını öngörüyor!
Yapay Zeka
Yapay zeka, bilişim veya tıp gibi büyük endüstrilerde etkili gibi gözükse de elektrik mühendisliği disiplini içinde de önemli fırsatlar barındırıyor. Elektrik mühendisleri, hünerlerini ve becerilerini yapay zeka ve makine öğrenimini ile harmanlayarak aşağıdaki alanlarda çalışmalar yapıyor.
- Veri yorumlama için karmaşık algoritmalar oluşturmada
- Devasa yapay zeka ve makine öğrenimi platformları oluşturmada
- Elektronik alanında kapsamlı stratejiler geliştirmede
En önemlisi, yapay zeka, elektrik mühendislerine görüntü işleme konusunda yardımcı olacaktır. Yapay zekadan yararlanan mühendisler, makinelerin bir çerçevedeki elektriksel veya yapısal anormallikleri algılamasına ve hızlı bir şekilde geri bildirim göndermesine veya düzeltme önermesine yardımcı olmak için karmaşık görüntü işleme algoritmaları üzerinde çalışıyorlar.
Drone Kullanımı
Drone’ları düşündüğünüzde, genellikle eğlence endüstrisini, müzik videolarını ve filmler çekmeyi düşünürsünüz. Ancak artık dronların uygulanması eğlence endüstrisinin çok ötesine geçiyor. Elektrik mühendisleri, kendilerini riske atmadan belirli tehlikeli elektrik bölgelerini incelemek için insansız hava araçları kullanıyor. Böylece, elektrik mühendisliği alanındaki çok ihtiyaç duyulan güvenlik sağlanır. Ayrıca, dronlar artık iş sahasında veri kaydetmeye, toplamaya ve analiz etmeye yardımcı oluyor, böylece üretkenliği ve verimliliği artırıyor.
Teknoloji ve dijitalleşme değiştikçe her meslek dalı da şüphesiz değişime uğrayacak. Peki siz elektrik mühendisliğini en çok etkileyecek teknoloji gelişme olarak neyi görüyorsunuz, yorum olarak bize iletebilirsiniz.