5G Teknolojisi Endüstriyi Nasıl Değiştirecek?
Endüstri 4.0’ın 2011 yılında ilk defa Almanya’da açıklanmasından sonra endüstride değişim ve dönüşüm son 10 yılda ciddi bir mesafe kaydetti. Endüstri 4.0 ile birlikte birbiri ile konuşan ve entegre olan cihazlar oldukça önemli hale gelecek. Nesnelerin İnterneti olarak da anılan bu kavramın bir şey ihtiyacı var: Hız. İşte bu hız da 5G Teknolojisi sayesinde sağlanması planlanıyor.
5G Nedir?
5G, önceki nesillerden farklı, en yeni nesil mobil teknolojidir, çünkü hız açısından 4G’den sadece bir adım öteye gitmiyor, yazılım tabanlı olduğundan daha esnek çözümler sunabiliyor.
Üstelik herkese uyan tek bir ağ yerine, müşteriler belirli uygulamaların gereksinimlerini karşılamak için uyarlanmış 5G’nin farklı özelliklerini kullanabilme şansına sahip olacak.
5G teknolojisi başta hız olmak üzere siber güvenlik, cihaz bağlantısı, özelleştirilebilir olma gibi özellikleri ile hızlı yayılması bekleniyor. Buna göre 2024 yılında IoT Cihazlarının dörtte birinin 5G teknolojisi ile çalışması bekleniyor. Bu denli büyük bir artış için hücresel ağ teknolojisinin de değişmesi gerekiyor. Bugün sahip olduğumuz 4G teknolojisi endüstriyel haberleşmede kullanılsa da daha çok basit uygulamalar için tercih ediliyor.
4G Varken Neden 5G Teknolojisi?
4G teknolojisinin en zayıf tarafı haberleşmede sahip olduğu gecikme. Öncelikle hücresel ağlar gelişmiş uygulamaların ihtiyaç duyduğu gecikme olmadan bağlantı türünü sağlayamaz. Buna kısaca Latency (gecikme) diyebiliriz. Örneğin evinizdeki akıllı robot süpürgeyi kontrol etmek için hücresel ağdan faydalanıyorsunuz. Hücresel ağdaki gecikme robotun ilerleme yönünde çok fazla bir öneme sahip olmayacaktır. Ancak bu hücresel ağın dakikada 72 maske üreten bir servo sistemde kullanmak istesek bu denli bir gecikme önemli hatalara neden olabilir. “Latency” yani iki cihazın birbiriyle konuşması için geçen bekleme süresi; 4G uygulamalarında 30 ile 60 milisaniye arası değişiyor. 5G teknolojisi için bu süre sadece 4 milisaniyedir. 5G, önceki 4G’den 1.000 kat daha hızlı hızlara ulaşmak için daha yüksek radyo frekansları kullanır. İki saatlik bir filmi indirmek 3G’de 26 saat ve 4G’de 6 dakika sürerdi. Şimdi 5G’de sadece 3,6 saniye sürecek. Diğer bir büyük fark, 5G’nin destekleyebileceği cihaz sayısıdır. Mevcut 4G ağları kilometre kare başına yaklaşık 4.000 cihazı desteklemektedir. Buna karşılık 5G, 1 milyona kadar destekleyebilir.
5G’nin Endüstri İçin Önemi
Dördüncü sanayi devrimi olan Endüstri 4.0, makine öğrenimi ve IoT bağlantılı cihazlar gibi gelişmekte olan teknolojilerin bir kombinasyonu ile başladı. Birçok üretici, fabrikalarındaki varlıkları izlemek için zaten IoT çözümlerini kullanıyor ve tahmine dayalı bakım sistemlerinin kurulumu yoluyla analitik işlevselliğini artırıyor. Üretimde, çok sayıda veri yoğun makine genellikle yakın mesafede kullanılır. Bu nedenle 5G bağlantısı çok önemlidir. Veri yoğun makine uygulamalarına dayanan bir pazarda, akıllı fabrikaların geleceğini şekillendiren otomatik robotların, giyilebilir cihazların ve sanal gerçeklik (VR) kulaklıklarının etkin kullanımı için 5G’nin daha yüksek hızları ve düşük gecikme süresi gereklidir. Ve en önemlisi, 5G bunun benzeri görülmemiş bir ölçekte gerçekleşmesine izin veriyor.